2014. október 14., kedd

Nokia Lumia 830

Az egyike azoknak a telefonoknak amik még Nokia márkanév alatt futnak. Hamarosan már csak a Microsoft Lumia telefonokkal lehet találkozni. Na de addig is lássuk mivel áll elő utoljára a Nokia.

A Lumia 830 nem egy hardvercsoda. Snapdragon 400-as processzor van benne, ami Androidos fronton az 50-60 ezer forint közötti telefonokban is ketyeg. De nincs is más választása, mert ezen felül csak a Snapi 800-as van ami viszont már túl sokat dobna az árán.
És az mennyi is? Mivel még nem lehet hivatalosan, szolgáltatótól megvenni, így a kiskereskedői árra kell alapozni ami úgy 110 ezer forint környékén mozog. Ez szerintem egy nagyon is korrekt ár egy ilyen készülékért, de ezt majd mindjárt meglátjuk.

Legelőször is nézzük meg picit a külsejét. A telefon már szinte összetéveszthetetlen a többi gyártó eszközeivel. A Nokia által létrehozott dizájn mind a mai napig egyedi és nagyon is szép tudott maradni. A készülék oldalán egy fém keret kapott helyet, amit alul és fölül 2-2 kis műanyag bevágással elválasztottak. Ennek igazándiból itt semmi értelme, mert ha olyan lenne mint az Apple, akik például ezt azért teszi (legutóbb eléggé egyedi módon), hogy a jelek kijussanak akkor még érteném is, de itt a hátlap is műanyag, ahol aztán minden kijut.



A készüléket szemből nézve, annak jobb oldalán találjuk a szokásos hangerőállító gombpárt legfelül. Kicsit lejjebb kapott helyet a lezáró-feloldó billentyű és legalul pedig a kamera gombja. Ez már megszokhattuk, hogy a Nokia, de főleg a Windows Phone egyedisége, hiszen ez a rendszer el is várja a kameragombot. Viszont sajnos nincs jelölve, így habár azért eléggé ügyetlennek kell lenni, de össze lehet keverni a gombokat.

Alul és bal oldalt semmi, míg fölül található a 3,5 mm-es Jack és a Mikro USB.


Az előlapon egy 5 colos érintőképernyő kapott helyet, ami megkapta a Windows Phoneban már régóta meglévő, az Amdroidnál még „nézd meg tudtuk csinálni” kategóriába eső koppintásos ébresztést.
A kijelző maga 1280×720 pixel felbontású, azaz sima HD. Ebben az árkategóriában talán ez egy kicsit szerény, de azért még élvezhető.


A Rendszere a teleofonnak a Windows Phone 8.1, Ami a Lumia Denim frissítéssel jön ki gyárilag. Ez gyakorlatilag néhány extra szolgáltatást takar:
A Kamera mostantól nem Nokia Kamera hanem Lumia Kamera lesz.
Egy érdekesség költözik be a kamerába. Ezentúl ha vakuval este kiégetjük barátunk, barátnőnk szemét, annak érdekében, hogy egy szép fotót csináljunk róla, ami általában úgy sikerül, hogy a delikvens feje világít, mint a nap, a háttér meg teljesen sötét. Mostantól a telefon két képet készít, egyet vakuval és egyet nélküle. Utána ezt a két képet egymásra fésüli és mi szabadon állíthatjuk a csúszkán, hogy mennyire legyen erős a vaku hatása.
A másik új funkció, ami ebben a készülékben minden bizonnyal benne lesz, hogy az eddig a sorozatfelvétel művelésére alkalmas, exponáló gomb hosszas nyomás funkció mostantól egy 24fps-es 4K-s videó rögzítését váltja ki.

Ezen kívül változás még, hogy a személyi asszisztens a Hey Siri vagyis elnézést Hey Cortana parancsra ugrik. Érezhető az átfedés.

A készülék megkapta a teljes Földre kiterjedő Offline navigációs HereMaps plussot.

Lett egy új szoftver a Lumia Selfie. Ez lényegében az amire a neve utal, selfizésre. Viszont ha beállítjuk az Auto módot, akkor, ha a hátlapi kamerán át akarunk fotózni, abban az esetben ha az arcunkat látja elkezd sípolni mint valami robbanás előtti bomba majd lő egy fotót. Így lényegében van időnk rákészülni arra, hogy lefotózzon minket a készülék.

Akkumulátor idő szempontjából is toppon van a készülék, normál használat mellett két napot kibír, ha nincs benne SIM kártya, akkor még többet is.


És akkor a végére a kamera:
A kamera remek képeket készít, jók a színei, élesek a vonalak, a fekete talán egy picit zajosodik, de ez már csak szőrszálhasogatás.

Összegzésként el kell, hogy mondjam, hogy ez egy remek készülék, mindenképpen ajánlom annak, akinek nem kell egy brutális hardverrel rendelkező készülék. Olyanoknak akik szeretnek fotózni, bár a Note 4 kamerája elvileg jobb, majd meglátjuk.

Ha tetszett a cikk és érdekelnek a további dolgok akkor lájkold a facebook oldalamat, kövess google plusson, és gyere vissza még többet olvasni és tájékozódni.

Köszönöm, hogy elolvastad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése