2015. május 20., szerda

MacBook 2015

Idén mutatkozott be az Apple új laptopja és már hazánkban is a boltokba került az iStyle üzletekben.


Az új gép megosztja a táborokat, hiszen papíron gyengének tűnik, de használva egy kis erőgép látszatát kelti.



A gép nem túl nagy, 13 inches kijelzőjével a még éppen használható méretarányba sorolható.

Az Apple nagyon sokat dolgozott a kis gép legapróbb részletein is. A házat olyan vékonyra építették, aminél vékonyabbra már nem igazán lehetne akár elkészíteni is.

A fenti képeken nem is látszik igazán, mivel az egyik képen a éppen tárgyalás alatt álló kisgép tükrözött, valójában EGY csatlakozó van csak rajta, vagyis még van egy Jack, a jobb oldalán, de ennyi.
A gép egy másik tervezési ugrás során egy olyan kicsi alaplapot kapott, ami már egy iphone 6 Plus belsejében is elférne, csak akkor nem lenne ennyire vékony (nem lenne baj...).
A kétoldalas áramköri lapon kapott helyet a processzor, videokártya, RAM és minden egyéb kiegészítő-rendszer is, a FLAS memóriával együtt. Itt sajnos kiemelendő a kis gép egyik hátránya: Nem lehet benne semmit sem variálni, ahogy megvettük, olyan marad amíg el nem adjuk vagy tönkre nem megy.

Egy következő technológia a már az Apple Watch-ban debütált TapticFeedback, mely apró rezgésekkel ad visszajelzést a kezelőnek. Ezt a trackpadbe ültették bele. Ugyanitt kapott helyet a ForceTouch, mely érzékeli a kattintás nyomáserejét és ennek függvényében hajtja végre a parancsokat. Például, ha a böngészőben egy szóra hosszasan erősen nyomunk, egy apó ablakban megjelenik az adott szóra vonatkozó Wikipédia cikk. De ugyanígy, erősen nyomva tudunk gyorsabban vagy lassabban tekerni egy vidót a videólejátszóban

Nagyon szépen látszik a gép aljában a kis tekercspakk, ami a TapticFeedback rezgéseiről gondoskodik.
Ezentúl az egyetlen, USB-C csatlakozón keresztül kell mindent megoldanunk, ami sajnos azoknak, akik olyanok mint én, hogy szinte mindent Pendrive segítségével hordozgatnak egyik gépről a másikra ez egy szívenszúrással lehet egyenlő, de megszokható, illetve lehet hozzá (10000Ft-ért) olyan kiegészítőportot venni, ami HDMI - USB-A - USB-C porttá alakítja az egyetlen csatlakozót.
És talán az egyik legnagyobb újítása a gépnek a csatlakozó mellett az újfajta billentyűzet, ami az Apple elmondása szerint sokkal gyorsabb és kényelmesebb gépelést tesz lehetővé.
Én, amikor először használtam rendre sorra melléütöttem, mert akkor még szokatlan volt. A kis mozgású billentyűk alig adnak nagyobb visszajelzést mint mondjuk egy érintőképernyő, de egy kis gyakorlás után egészen gyorsan lehet rajta gépelni.


Végkövetkeztetés:
A gép ennyi pénzért főleg azoknak érik meg akik szeretik az egyszerűséget, mert ez a gép nagyon egyszerű. Olyanoknak akik nap mint nap használják, fájlokat nem csak AirDrop-al vagy Bluetoothal küldenek jobban megéri egy hasonló árú MacBook Pro vagy MacBook Air.
Ez egy hatalmas dobás az Apple részéről, szóval nagy lesz rá a kereset, és őszintén megvallva, én iks örömmel használnék egyet, bár a dedikált kártyás gépemet nem adnám oda érte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése