2014. szeptember 16., kedd

Samsung ami lemegy alfába

Eljött végre ez is. Mármint nem az, hogy a SAUMSUNG ismét kiadott egy phabletet, hanem, hogy végre egy SAMSUNG ami ránézésre instant get érzést keltett bennem. Meglépték azt amit végre kellett, hogy ténylegesen minőségi, a legfelsőbb árkategóriába tartozó eszközt adjanak ki.




A külseje egyszerűen lenyűgöző. A Design habár kicsit emlékeztet engem szeretett 4S-emre, de ez csak szőrszálhasogatás, hihetetlenül egyedi, nem is számítottam ilyenre. A keret végre nem csak fényezett műanyag, hanem valódi fém. A szélei lekerekítettek, valamint a tetejénél és az aljánál kiszélesedik a készülék, vagyis inkább úgy mondanám, a két oldalából ki-ki van vágva 1-1 szelet. A feloldó lezáró gomb nagyon kellemes, pont megfelelő szinten türemkedik ki a keretből.
A hátoldala végre, azok nélkül a nagyméretű, ronda, ragtapaszra emlékeztető pöttyök nélkül, inkább ilyen kis apró pöttyös vagy pluszokat formáló mintával van díszítve.
A kamera mellett helyet kapott természetesen egy LED villanó és ami még a Galaxy S5-ben mutatkozott be, egy pulzusmérő szenzoregység is. Ezek hárman a hátlap tetején, középre igazítva fekszenek.
Mint írtam a Samsung szakított régi, általam meg mások által is gyűlölt vagy csak rossz szemmel nézett szokásaitól, mint a műanyag keret és a hátlap alján elhelyezkedő hangszóró. Végre kapunk egy nagyon korrekt elhelyezésű, a telefon aljára illesztett hangszóró rácsot, vagyis lyukakat. Középen van a MicroUSB csatlakozó valamint egy kis mikrofon még a másik oldalon.
A készüléket jobbról nézve kapunk egy bekapcsoló gombot, felülről egy Jack csatlakozót bal oldalt pedig a hangerőszabályzót találjuk.
Az előlap ennek a készüléknek az egyik „egyedisége” lehetne.


A fekete részek nem teljesen feketék, apró pöttyös mintázatuk van, ez nagyon érdekes és szokatlan, de nem rossz.
A kijelző elég szépen átfogja a panelt, nem túl vastag a keret.
Fölötte egy 2 megapixeles kamera fény és közelségérzékelő található.

Alul egy ujjlenyomat olvasós fizikai főgomb valamint két érintés érzékeny „gomb” kapott helyet. Az ujjlenyomat olvasó egyik érdekessége, hogy ez is fejlődve a HTC és Apple megoldásaihoz már képes több szögből is beolvasni, bár az Apple féle módszert még nem teljesen hozza vissza, viszont ha most már oldalról, ferdén húzzuk végig rajta az ujjunk, akkor is reagálni fog, és azonosítja a lenyomatot.

A kijelző mérete 4,7 col, pontosan, mint az első boltba kerülésre váró iPhone 6-é. Felbontásban azonban egy kicsit elmarad, vagyis ppi számban, de annyira minimálisan, hogy elenyésző. A kijelző 1280×720 pixel felbontással rendelkezik és 312 ppi-s sűrűséggel bír. Ez, habár majdnem egy Retina felbontás, a technológia miatt, amivel készült „szőrösek” a betűk.


A készülék funkciókban is bőven a felső-felső kategória képviselője:
NFC Chip
Legújabb Wifi
300Mb/sec képes 4G/LTE modul
Bluetooth


Viszont (ironikus h ez újra elvárás valamennyire) infra port nincs, vagyis nem láttam, így feltételezem távirányítóként nem használható.


Hardveres szempontból nagyon is jó az eszköz, a szíve egy 8 magos, Exinus 5 Octa 20nm-es csíkszélességű SOC, ami alacsony áramfelvétele miatt nem melegszik.
4Mag: 1,8Ghz Cortex A15
4Mag: 1,3Ghz Cortex A7
Mali P628 grafikus gyorsító
2Gb RAM.
Ezek a száraz adatok, na és a valóság?
Nagyon is meggyőzött. A kisebb felbontású kijelző miatt a készülék nagyon folyamatos, nincs meg a TouchWiz okozta akadozási mánia, nagyon simán megy minden, gyorsan válaszol a dolgokra.
A grafikus gyorsító is bőven elég ehhez a mérethez, és emellett a RAMmal is nagyon szépen gazdálkodik.

Szoftveresen sem kell azonban félteni a készüléket, az Android 4.4.4-es verzióját futtatja, a legfrissebb TouchWizel karöltve.
A kamera a Samsungtól megszokott módon több mindent tud, mint amit egy átlag felhasználó egész életében használna.
Maga az érzékelő a hátlapon 12 az előlapon 2 megapixeles.


A készülék NanoSIM foglalatot kapott, azaz most már ebbe is a legkisebb SIM kártya való.
Viszont ami egyeseknek meglepő és kicsit bántó lehet, nekem, mint iPhone felhasználónak ez nem nagy ügy, a készülékben nincs MicroSD kártya hely. A belső memória 32Gb ami szerintem bőven elég bármire is. A 16Gb-os tabletemen (Galaxy Note 10.1 [az eredeti nem a 2014]) se tudok annyi programot telepíteni, ami úgy igazán leszívná a helyet.

És akkor zárásnak még pár szó a TouchWizről, mármint, hogy én mit gondolok róla, hisz használom a régit is és az újat is nyomkodtam már.

Szerintem egy kicsit gagyinak hat, vagyis, túlzottan egyszerű. Nem vagyok ellenzője ennek, az IOS 7 nekem nagyon tetszik, a 8-at pedig holnap megismerem, de éppen ezért (ez sajnos hiba de nem tudok mást) ehhez mérem a TouchWiz-t, ami egy kicsit túl egyszerű. Volt szerencsém először ráadásul először úgy kézbe venni, hogy valaki hatalmasra állította a betűméretet, ami miatt még rosszabb volt. Viszont a kezdőképernyő és a Menü nagyon szép, inkább a beállítások az ami szúrja a szemem. A régi sokkal szebb, de ez mondjuk embere válogatja.
A zenelejátszó

Ez utóbbi csak egy kis teszt volt, hogy mennyibe telne lemásolni egy TouchWiz felületes naptárat. Nem mondom, hogy könnyű, De a régivel többet kellett volna küzdenem.


Köszönöm, hogy elolvastad, ha érdekelnek a telefonok, és szeretnél még teszteket olvasni iratkozz fel a blogra illetve a facebook oldalon egy like és máris kapod a friss híreket, értesítéseket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése