2014. szeptember 17., szerda

iPhone történelem - csak címszavakban - felvezetésül

Milyen régen is volt már, mikor az Apple megreformálta a mobilpiacot. 7 éve, 2007-ben jelentette Steve Jobs azon a legendás Keynoteon az eredeti iPhonet. Vastag volt, kicsi (mai szemmel) a kijelzője, a felbontása eléggé gyenge, na de mit jelentett ez abban az időben.


Az Apple kiadta az iPhonet és a mobiltelefon ipar átalakult.
Voltak újságírók, akik szerint értelmetlen az érintőképernyő, mindenki gombokat akar nyomkodni és senki sem akar érintgetni egy kijelzőt. Azt jósolták, hogy soha nem lesz sikeres, és tessék, nincs ma már olyan gyártó, aki ne rendelkezne minimum! 1 érintőképernyős modellel. Sőt mára eljutottunk odáig, hogy egy „gagyi” kínai is akadály nélkül versenybe száll a nagyokkal.


Na de vissza az elejére. Volt nekünk egy 3,5 inches kijelzőnk. Ma kicsi, de akkor hatalmasnak számított. A készüléken viszont mindet beleszámolva is csak 4 gomb meg egy billenő kapcsoló volt. Az egész bája az érintőképernyő. Steve Jobs ezzel megváltoztatta a világot.


Nem lehetett azonban még rá külső appokat, sőt semmilyet sem telepíteni. Jobs eredeti elképzelése alapján, ahhoz, hogy játszani tudjunk a böngészőt kell használni és oda akarta a játékokat berakatni.


Kaptunk még egy kis hátlapi kamerát fotó funkcióval és nagyjából ennyi. Ez volt a világmegváltó ma már butának számító okostelefon.



1 év telt el utána, az Apple ismét egy újdonsággal állt elő. Ez volt az iPhone 3g. Megjelent az AppStore. Végre, külső alkalmazásokat lehetett telepíteni. Megjelent a videó rögzítés. Egy kicsit lefaragtak a szappantartóból, vagyis elküldték fogyókúrázni. És ami a legfontosabb megkapta a 3G netre való felcsatlakozás képességét.

2. évét ünnepelte az iPhone 2G. 1 éves lett a 3G, jött is az új tag, a 3GS. 3,2 megapixeles kamera, szebb videók, új IOS, és kész. Ez a telefon főleg belsőleg fejlődött a kijelző alatt.




2010-et írunk. iPhone 4.
A tömeg felrobban. Az Apple bemutatja a mamár elavultnak tartott Retina kijelzőt, amivel újra átalakítja a mobilpiacot. Megjelenik az előlapi kamera, 720p-s videó rögzítés, és egy teljesen új Design. Kezdetben van ugyan néhány gyerekbetegsége, de idővel igen sikeres és kiváló telefonná válik az iPhone 4.




2011. iPhone 4S
Nagyobb felbontású, 8Megapixeles hátlapi kamera,
1080P-s videó rögzítés,
Kicsit módosított külső,
IOS 5
Siri Az Apple személyi asszisztense, aki minden szavunkra ugrik.
Steve Jobs halála

2012 iPhone 5
IOS 6
Kis fejlődés, szinte mindenben
Nagyobb, 4 colos kijelző
Kicsit megváltozott a desing, a fülhallgató csatlakozó alulra költözött.
Apple Maps


2013. iPhone 5S – iPhone 5C
IOS 7. Az új irányvonal, hiszen megjelent a falt design, ami szerintem nem teljesen ugyanaz a flat mint amit mondjuk én a Windows 8.1-ből ismerek, hanem egy, színes, nagy művészi gonddal megrajzolt de 3D elemeket nem tartalmazó design.
120fps 720p lassított felvétel az 5S-ben.
TouchID újlenyomat érzékelő szintén csak az 5S-ben.
Új színek, Asztroszürke, Ezüst és Pezsgő.
Új modell, 5C, műanyag hátlapos, kicsit a 3GS-re emlékeztető új készülékház.
Nem olcsóbb, hanem színes, a c nem a cheap rövidítése!

2014. iPhone 6 és iPhone 6 Plus.
És a következő cikkben itt folytatom, ahol abbahagytam.

Ahogy látható az első évekhez még sorokat, egész mondatok írtam, aztán már csak címszavakat. Ez nem lustaság, ez egyszerűen csak jelzi, hogy az Apple is így változott, sajnos. Eleinte még egy készülék annyi újat hozott, mind a fizikai mind a programozott része, hogy arról könyvet lehetett írni. Mára, kicsit növelnek ezen, kicsit azon, de ennyi. Nem változott a 4 óta olyan túl nagymértékben a külső, az IOS átalakult, sőt azt teljesen újraírták.

azonban, idén máshogy lesz, azt hiszem. A következő cikkből kiderül, hogy ott is tudok írni hosszú sorokat vagy csak címszavakat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése