2014. november 3., hétfő

LG Optimus F6



Kis szerencsével a kezembe került nemrég egy LG Optimus F6. Így van esélyem letesztelni, és megírni róla a véleményemet.


Első pillantásra egy manapság már átlagos méretű 4,5 colos telefont látunk előlapi kamerával, LG logóval és egy néha felvillanó főgombbal.

Az előlap az szinte semmi újat nem ad. A megszokott LG látványt nyújtja.
Itt található még a közelségérzékelő, az előlapi hangszóró és a két érintőgomb is.

A készülék alján egy picike lyuk van a mikrofonhoz és egy fordított állású Mikro USB 2 az adatkommunikációhoz. Erről nem sikerült kiderítenem, hogy alkalmas e külső eszközök csatlakoztatására.

Bal oldalt van egy hangerőszabályzónk és kicsit feljebb egy gyorsgomb, amihez elég sok féle programot hozzárendelhetünk, és mikor megnyomjuk, elindítja azokat.

Felül kapott helyet az infra port, még egy mikrofon és egy 3,5 mm-es Jack aljzat.

Jobb oldalt csak egy bekapcsoló gomb árválkodik.

És végül, hátul kapott helyet a kamera, egy LG Logo ami az NFC kimenet is valamint egy hangszóró (what???) aminek letéve is rossz a hangja de ha nem a hangszóró néz felénk elég tompa a hangja valamint landskape módban, azaz fektetve könnyen ki lehet takarni.



Hardver:
Száraz számokban és adatokban beszélve az eszköz egy Dual-Core ARMv7-es processzort kapott ami 1188Mhz-n ketyeg két maggal és 32 bittel.
Arról, hogy a kijelzőn minden rendben legyen egy Adreno 305-ös GPU felel.
És akkor most, hogy milyen is ez?
Nem oké, nagyon nem.
A processzor nagyon szép munkát végez, de azért meg-megakad egy-két komolyabb feladat alatt. A komolyabb játékok futtatása nem okoz akkora gondot, de én az Asphalt 8-at próbálva, nos Medium grafikai beállításon is eléggé szaggatva kaptam vissza a játékot, és már ez is nagyon gyenge kinézetet jelent.
Olyan dolgokra, mint például a böngészés, videó nézés, képnézegetés teljes mértékben tökéletes, sőt ekkora kijelzőn talán a legjobb. Arra már nagy, hogy egy kézzel bármikor átérjem, de amikor olvasni kell, és csak lefele vagy oldalra suhintgatni akkor tökéletes.

Kijelző:

Nos, elsőre talán picit többet vártam tőle, aztán amikor lementek az elvárásaim egy picit elégedettebb lettem vele. Persze ez nem jelenti azt, hogy QHD elvárásról mentem VGA-ra, annyira nem rossz a helyzet, csak a Retinához szokott szememnek kicsit szokatlan volt a 240dpi. Pár nap használattal azonban teljesen megszoktam, és nagyon is kényelmes.
A színei nagyon rendben vannak, kicsit talán sötétek, túl erősek, de azon túl nagyon szépek.
Viszont ha már színek és kijelző, ami ráadásul IPS, nos, csalódás.
A betekintési szögek rendben vannak, ahogy azt várhatjuk egy ilyen paneltől, de a színek már nagyon nem. Invertálódnak, a fehér átmegy nagyon halvány szürkés-kékbe a fekete pedig sötétszürkébe és a sötétebb színek összemosódnak a feketével.
Ezen felül szemből nézve tökéletes.

Akkumulátor:
Akkumulátorból egy elég combos darabot kapott az eszköz. Egy napi használattal, amibe volt játék, böngészés, zenehallgatás 72%-ra ment le, ez kb. este 9 órakor volt, reggel 6-kor vettem le a töltőről.
Egyelőre ez már önmagában kompenzálja egy-egy kis hibáját.
Az alkatrész maga 2460mAh-s teljesítményű, nagy szerencsére cserélhető, úgyhogy ha véletlenül mégis lemerülne, nem kell konnektor után rohangálni.


Belső:

Az akkumulátor mellett kapott helyet egy MicroSD kártya, amit az akkumulátor kivétele nélkül is cserélhetünk, ez azonban sajnos nem igaz a Mikro SIM-re, amit csak akkor tudunk kiműteni, ha az akkumulátort is kioperáltuk az eszközből.
A belső memória 4Gb, amit tovább bővíthetünk MikroSD-vel.
Helyet kapott még egy NFC modul is a házon belül, amit én eddig nem tudtam kihasználni, nem láttam olyan funkcióját, ami hasznos lenne.

Kamera:

A készülék szám alapján egy nagyon erős, 8 megapixeles kamerát kapott hátulra egy korrekt fényerejű LED-el valamint egy 1,2 megapixeles előlapi kamerát. Az előlapi kamerát nem nagyon próbáltam, igazándiból ezektől nem várok sokat, hiszen ez csak videó telefonálásra van, meg manapság Selfie készítésre.

A kameraalkalmazás nagyon felhasználóbarát, viszonylag könnyen kitanulható és nagyon sok hasznos beállítást engedélyez:
ISO
Fehér egyensúly
Fókuszmódok: Auto és Arckövető







A képméret 4 lépcsőben állítható: 1M, 5M, W6M (5:3-as arányú) 8M.
Én innen hiányoltam a széles 8M-et, hiszen az is kellemes képméret, de ne legyek telhetetlen.









Videó módban megint csak sok beállítási lehetőséget kapunk, bár már azért nem annit.
Itt van:
Videóméret QCIF, QVGA, HD, és FHD
Fényerő
Fehéregyensúly
Színhatás





Fényképező módban kapunk egy rakás Módot.
Normál
Dinamikus tónus (mindenhol máshol HDR)
Panoráma
Sorozatfelvétel (6 kép, nem viszi túlzásba)
Szépség felvétel:
                Elvileg kiretusálja automatikusan a bőrhibákat. Nálunk nem teljesen működött, vagyis akin próbáltam azzal nem nagyon kezdett semmit.
Pillanatfelvétel (?)
Sport (elvileg mosódás nélkül lehet gyorsan mozgó dolgokat fényképezni, nekem nem igazán akart menni)
Éjszakai (éjszaka többet ér a HDR)






Videózásban már csak két mód áll rendelkezésünkre:
Normál
Élő effekt
Ez utóbbi elég látványos és aranyos, de olyan funkció, amit akkor használsz, amikor megveszed, kipróbálod és kb. ennyi.













És akkor a képminőség.








A fent beszúr fotók ezzel az eszközzel készültek, igazándiból eléggé megosztóak. A nappal, szép fényviszonyok között készített képek szépnek mondhatók, de néhol azért vesződnöm kellett, hogy a nagy utcában megtalálja a fókuszt, valamiért néha egyszerűen homály volt az egész. Ezen felül átlagos használatra tökéletesen megfelel.
A videó már nem annyira. Lényegében szólva pocsék a felvétel, mintha legalább is nem lenne fókusz. A vonalélesség teljesen ismeretlen, igazándiból az az 1920×1080 az még a régi kazettás kamerám minőségét is csúnyán alulmúlja. Erre semmiképpen nem ajánlott ez az eszköz.
           



Multimédia:
Multimédiás szempontból el vagyunk látva minden földi jóval. Van itt zenelejátszó, FM Rádió, ami manapság már egyre ritkább és persze videó lejátszó.
A zenelejátszóban sokféle hangbeállítás közül válogathatunk,a  felülete nagyon kellemes, könnyen kezelhető.

Multitasking:
Ugyebár az az Android 4 egyik jó tulajdonsága (szerintem meg nem ér semmit, ezt később kifejtem), hogy képes egyszerre több alkalmazás futtatására. Ez igazándiból hasznos, de nagyrészt értelmetlen. Úgyse fogok fél képernyőn filmezni egy másik félen meg böngészni.
A fájlkezelő ablakos megnyitása viszont például okos, hiszen így könnyebben tudunk fájlokat kikeresni, ha egy e-mailbe kell csatolni vagy facebookon kell azt elküldeni.
És, hogy szerintem miért nem ér semmit? Nos, azért, mert a Windows ezt milliószor jobban tudja. És ma már az nem csak asztali, hanem táblagép rendszer is (most a Windows Phonetól eltekintek) és abban rendhagyó módon tökéletes ez, és néha még sokkal gyengébb hardverrel is hibátlan. Igazándiból az egyetlen egy, ami kéne az a tényleges egyidejű futás, nem csak a külön appoknak hanem mondjuk a böngészőben a weblapoknak. Én azért is nem használok tabletet gép helyett, mert szeretem, ha egyszerre 3-4 oldal fut egyszerre, abból egy a youtube. Ez azonban amint megnyitok valami mást abbahagyja a lejátszást. Na de erről ennyit, majd egy későbbi cikkemben erről még szót ejtek.

Extrák:

Ebből van kettő is kapásból. Egyik egy hasznos dolog, egy értesítési LED a Home gomb alatt, ami sokféle színben képes megnyilvánulni és jelezni, hogy épp mit akar a telefon.
A másik okos dolog pedig a bal oldalt felül lévő kicsi gomb, ami azt a célt szolgálja, hogy a hozzá társított programot elindítsa valamint lezárt állapotban, hosszasan nyomva a QuickMemo alkalmazást hozza be.

Így, ennyi szöveg után nem tudom még mit felejthettem el, talán csak az árát.
Ugyebár egy lassan 1 éves telefonról beszélünk, ami erősen a középkategóriában harcol, abban se toronymagasan. Most már ebbe a kategóriába sorolható talán az iPhone4S is a maga kis 8Gb-os memóriájával, ami, habár 10 000Ft-al több, és 1 collal kevesebb, de minden másban azonos vagy jobb is.
Azonban ebben az árkategóriában, azaz a 60000Ft alatti eszközök között eléggé keresni kell, hogy jobbat találjunk.

Összegzés:
Külső:
Design:                       10/7
Ergonómia:                10/8
Kezelhetőség:            10/6
Hardver:
CPU:                          10/8
GPU:                          10/6
Wifi:                         10/10
Szoftver:
Egyszerűség:              10/9
Átláthatóság:              10/8
Design:                       10/8
Kamera:
Előlapi:                      10/5
Hátlapi:                      10/5
  Fotó:                          5/4
  Videó:                        5/1
Extrák:                       10/9

(belefért volna egy USB otg támogatás)

Ha tetszett a cikk gyere vissza máskor is, lájkold facebook oldalamat, ossz meg és iratkozz fel.
Köszönöm hogy elolvastad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése